Over Elly

Ik groeide op in Ridderkerk, een middelgrote plaats vlakbij Rotterdam. Ons gezin woonde in een driekamerwoning in een galerijflat. Laatst was ik even terug in mijn ouderlijk huis. Ik heb er met verbazing rondgekeken. Dat we daar met zijn vijven hebben gewoond. Ik kon me er niets bij voorstellen. De kamers waren zo klein.

Terwijl mijn broer en zus vaak buiten speelden, zat ik met een boek op de bank. Een verhaal kon mij helemaal opslokken. Dan zag of hoorde ik niets meer. Als ik las, sloot ik me af voor de buitenwereld waarin ik me niet altijd begrepen voelde. En ik schreef. Dagboeken vol. Nederlands was op school mijn favoriete vak. Regelmatig kregen we de opdracht een opstel te schrijven. Vaak werd ik door de leraar naar voren gehaald om voor te dragen uit eigen werk. Het vervulde me met trots. Ik was blijkbaar ergens goed in.

In onze eindexamenklas van de havo moesten we veel boeken lezen. Terwijl klasgenoten uittreksels uitwisselden, las ik ieder boek van de lijst. Je kon mij niet blijer maken. Lezen voedde mijn avontuurlijke geest. Een tijd lang wilde ik journaliste worden, liefst in het buitenland. Met de pen op avontuur zat er dus blijkbaar al vroeg in. Het is het niet geworden. Omdat ik werd uitgeloot voor de school voor de journalistiek ging ik au-pair naar Frankrijk en toen ik terugkwam koos ik voor een studie HBO-communicatie. Een vak waarin ik gelukkig ook mijn liefde voor het schrijven kwijt kon. Jaarverslagen, nieuwsbrieven, persoonlijke verhalen voor magazines, blogs, ik draaide mijn hand er niet voor om. Heerlijk vond ik het.

In de jaren die volgden werkte ik als communicatieadviseur onder andere bij een woningcorporatie en bij Defensie. Ook heb ik een eigen communicatie-en tekstbureau gehad. Naast advieswerk en tekstschrijven, ben ik trainingen zakelijke correspondentie en storytelling gaan geven. Ik vond het belangrijk collega’s te leren hoe ze een kernachtige brief konden schrijven die voor de ontvanger meteen duidelijk is. Maar ook hoe je met behulp van storytelling van droge feiten een mooi verhaal kon maken. Ik merkte dat ik het heerlijk vond om voor een groep te staan en mijn kennis over te dragen.

Creatief schrijven

Vanaf 2009 ben ik me meer op creatief schrijven gaan toeleggen. Eerst door bij Scriptplus in Amsterdam meerdere schrijfcursussen te volgen zoals korte verhalen schrijven, familie- levensverhalen schrijven, scenario schrijven en naar een roman. Dat al die schrijftechnieken die ik leerde zijn vruchten afwierp, bleek toen ik in 2016 op de shortlist van de Boekenweek schrijfwedstrijd kwam. in 2017 volgde mijn eerste korte verhaal in de verhalenbundel Passierama, in 2020 mijn tweede verhaal in de verhalenbundel Passiegrafie. Dat nu mijn eerste boek uitkomt, vervult me met trots.

Als ik nu achterom kijk zie ik dat al vroeg in mijn leven zaadjes zijn geplant die naar mijn gevoel nu pas tot bloei komen. Teveel heeft mijn eigen persoonlijke ontwikkeling in de weg gezeten van wat ik het liefste doe. Dat is niet erg. Er is niets waar ik me voor schaam en ik heb nergens spijt van. Uiteindelijk hebben alle gebeurtenissen me gemaakt tot de vrouw die ik nu ben.