Lezen

Er zijn verschillende boeken die mij inspireren. Dat kan te maken hebben met het verhaal, maar ook met de schrijfstijl. Sinds ik zelf schrijf, let ik daar meer op. Hoe doet een andere schrijver dat? Een dialoog opbouwen bijvoorbeeld of spanning creëren. Maar bovenal is lezen voor mij toch vooral ontspanning. Er is niets mooiers dan dat je gegrepen wordt door een verhaal en meegezogen wordt in een andere wereld waardoor je even alles om je heen vergeet.
Dit is mijn top 10 van boeken die op mij een blijvende indruk hebben achtergelaten (in willekeurige volgorde).
1. Tolkien; In de ban van de ring. Al ver voor de films uitkwamen, dook ik in het land van Midden-Aarde bevolkt met uiteenlopende wezens, trollen, tovenaars en elfen. Maar ook gewone stervelingen die het opnemen tegen het kwaad. Later werden de boeken verfilmd. Ik was benieuwd. Vaak zijn verfilmingen slappe aftreksels van de boeken. Maar deze keer bleek het tegendeel waar. Ik vond alle delen fantastisch. Inmiddels kan ik de verhalen dromen, maar toch kan ik het niet laten steeds opnieuw te kijken, al is het maar een klein stukje.
2. Terry Goodkind; De wetten van de magie. Elf boeken in totaal. Ik heb gehuild toen ik het laatste boek uithad, zo werd ik meegenomen in de wereld van Richard en zijn geliefde Kahlan. In deze boeken word je meegenomen naar het volk van Westland waar magie is verbonden met het lot van al deze personages.
3. Pascal Mercier; Nachttrein naar Lissabon. Prachtige roman over een zoektocht naar vrijheid en de grote vragen van het bestaan. Dit boek heeft heel wat jaren op mijn eettafel gelegen. Wanneer ik aan het schrijven was en vastliep, bladerde ik door dit boek. Door weer een stukje met Gregorius, de hoofdpersoon, mee te reizen kon ik ook weer verder.
4. Hanna Yanagihara; Een klein leven. Woorden schieten te kort voor dit boek. Wat een meesterwerk. Herkenbaar ook. De behoefte aan verbinding en de wil om lief te hebben. Op het moment dat het misgaat, barstte ik in huilen uit, zo had ik meegeleefd met de vier studievrienden die samen hun weg in New York zoeken.
5. Lucinda Riley; De zeven zussen. Ik had nog niets van deze schrijver gelezen toen ik aan de zeven zussen begon. Maar wat heb ik genoten van deze reeks. Vol ongeduld wacht ik op het laatste deel dat in april 2021 uitkomt. Je wordt gewoon meegezogen in de avonturen van de zussen. Mooi vind ik ook het verhaal in een verhaal. Je volgt niet alleen het verhaal van een zus in het heden, maar je duikt met haar ook het verleden in, naar waar ze vandaan komt. Daarbij krijg je ook nog eens een stuk geschiedenis van iedere keer een ander land mee. Echt een aanrader.
6. Gerbrand Bakker; Boven is het stil. Deze roman heeft een geweldige opening. “Ik heb mijn vader naar boven gedaan”. Je vraagt je meteen af wat er aan de hand is. Het is een heel ingetogen verhaal maar daarom niet minder boeiend. Het boek gaat over het platteland, beschreven door de ogen van een boer. Wat mij vooral ook is bijgebleven en aansprak, is het verhaal achter de totstandkoming van het boek. Jaren heeft de schrijver met zijn verhaal geleurd, maar niet een uitgever wilde het uitgeven. Bijna wilde de schrijver de stekker eruit trekken. Gelukkig is dat niet gebeurd.
7. Karin Slaughter; Alle boeken. Iedere keer als er een nieuw boek van deze thrillerschrijfster uitkomt, haal ik nootjes in huis en zorg ik ervoor dat wijn in de koelkast staat. Want als ik eenmaal begin aan haar boek kan ik niet meer stoppen. De manier waarop ze schrijft, de opbouw van het verhaal waarin dingen gebeuren die ik steeds opnieuw niet zie aankomen, geweldig. Het nadeel dat ik zo snel door haar boek heenga, is dat ik weer zo lang moet wachten op een volgend boek. Gelukkig komt er bijna ieder jaar wel een nieuw verhaal van haar uit.
8. Per Petterson; Twee wegen. Dit is ook zo’n boek net als Nachttrein naar Lissabon dat ik regelmatig naast me heb liggen op de eettafel. Als ik achter mijn laptop zit en even niet meer weet hoe ik die specifieke zin wil opbouwen, pak ik Twee wegen en ga bladeren. Het is een een prachtig verhaal over twee mannen uit gebroken zinnen die elkaars vrienden waren vroeger maar elkaar uit het oog zijn verloren. Ik vind de opbouw in het boek fijn lezen. Van heden naar verleden in afgebakende hoofdstukken.
9. Judith Koelemeijer; Hemelvaart. Sommige verhalen willen verteld worden zegt Judith in haar boek en dat is zo. Wat doet een dramatische gebeurtenis met het leven van vijf vrouwen. Wat ik mooi vind is wanneer non-fictie leest als een roman. Dat vervolgens blijkt dat het waargebeurd is, maakt het nog krachtiger. Een andere schrijver die ik ook graag lees en ook non-fictie schrijft is Annejet van der Zijl. Van haar zijn bijvoorbeeld de boeken Het Pauperparadijs en Sonny Boy. Van de hand van Judith Koelemeijer is trouwens ook Het zwijgen van Maria Zachea, een boek wat ook niet in je boekenkast zou mogen ontbreken.
10. Tatiana de Rosnay; Haar naam was Sarah. Weer zo’n boek dat ik niet kon wegleggen. Een ontzettend aangrijpend verhaal rondom een ware gebeurtenis in de zomer van 1944 terwijl het verhaal eromheen fictief is. Op 16 juli 1942 vond er in Parijs een grote razzia plaats in het ‘Vélodrome d’Hiver’. Velen zijn nooit teruggekomen. Dat deze schrijver met dit boek internationaal doorbrak, verbaast me niets. Dit boek moet je echt lezen.
Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken die ik prachtig vond en een plek in mijn boekenkast hebben gekregen. Vind je het leuk om af en toe een tip te ontvangen over een boek dat je zou moeten lezen, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. In ieder nummer schrijf ik wel over een of twee boeken die om uiteenlopende redenen indruk op mij hebben gemaakt.